Nieuws

Sobere crematie steeds populairder

Cremeren is opnieuw de populairste uitvaartkeuze, blijkt uit cijfers van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC). “Het is niet alleen goedkoper, ook willen steeds meer mensen hun kinderen niet opzadelen met een onderhoudsverplichting”, zegt uitvaartexpert Peter van Schaik tegen NU.nl.

In de eerste drie kwartalen van 2023 overleden 124.280 mensen. Van de overledenen werd 68,4 procent gecremeerd. Een jaar eerder ging het nog om 67,3 procent. Het aantal mensen dat kiest voor een crematie stijgt al jaren. Ook het aantal crematoria is gestegen. Inmiddels zijn er meer dan 120 in Nederland.

“Heel veel mensen hebben het idee dat ze hun kinderen opzadelen met een onderhoudsverplichting na een begrafenis”, zegt Van Schaik, eigenaar van meerdere uitvaartorganisaties. “We hebben minder tijd en zin om nog langs een graf te gaan.”

Volgens Van Schaik is er ook een kostenargument. “Een begrafenis is vanwege de vele bijkomende kosten gewoon veel duurder.” Voor een simpele crematie betaal je volgens hem zo’n 5.000 tot 6.000 euro, tegenover zo’n 9.000 euro voor een begrafenis.

Veel meer mensen kiezen daarom voor een “stille crematie”, zegt Van Schaik. Dat is een crematie zonder plechtigheid. Er wordt dan afscheid genomen bij het sterfbed. De uitvaartorganisatie komt de overledene vervolgens ophalen.

In de Verenigde Staten en België gebeurt dat ook. “Dat komt doordat je daar de as direct meekrijgt”, legt Van Schaik uit. “De crematie wordt dan meer technisch en het echte afscheid vindt plaats tijdens het uitstrooien van de as.”

In Nederland moet je een maand wachten voordat je de as kunt afhalen. “Als mensen die daarna pas uitstrooien, is het momentum eigenlijk al weg.”

Stille crematies hebben voor overledenen volgens Van Schaik ook een ander doel: de rust en de stilte voor de overledene. Daarnaast is het soms een verzet tegen de commercialisering van de dood, meent hij. “Zo wilden zanger Jan Rot en David Bowie ook zo’n stil afscheid.”

Met de komst van resomeren neemt aantal crematies mogelijk af

Mogelijk daalt het crematiepercentage als in de toekomst resomatie wordt goedgekeurd, meldt de LVC. Bij resomeren wordt het lichaam opgelost in een groot stalen drukvat, dat wordt gevuld met heet water en kaliumhydroxide. Het hele proces van resomeren duurt drie tot vier uur. Na afloop van het proces blijft er onder meer een waterige vloeistof over.

Die vloeistof, die ook wel effluent wordt genoemd, vormt het laatste obstakel voordat de nieuwe uitvaartvorm kan worden goedgekeurd. Uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat effluent niet in het water mag worden geloosd. Er zitten nog wat praktische haken en ogen aan.

Toch wordt er veel onderzoek gedaan naar andere lozingsopties. “Ik verwacht dat het voorstel alsnog wordt goedgekeurd”, zegt Van Schaik. Met die goedkeuring zou ook de maand wachttijd voor uitlevering van de as worden geschrapt. Het wetsvoorstel hierover wordt waarschijnlijk in de eerste helft van dit jaar behandeld door de Tweede Kamer.